6η Μεσογειακή Συνδιάσκεψη

6η Συνδιάσκεψης της Τεκτονικής Ένωσης της Μεσογείου

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006 χ.:κ.:



Συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης

Θέμα

"Ταυτοποίηση των Πολιτισμικών Διαφορών που Εμποδίζουν
την Δημιουργία Κοινού Πλαισίου Επικοινωνίας στην Μεσόγειο"

Ο Σκοπός

Όταν συναντηθήκαμε εδώ στην Αθήνα, εις δόξαν του Μ\Α\Τ\Σ\, είχαμε ένα σκοπό «να ταυτοποιήσουμε τις πολιτισμικές διαφορές που εμποδίζουν την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου επικοινωνίας στη Μεσόγειο», αλλά περισσότερο προσκληθήκαμε σε ένα ταξίδι μέσα στον Χώρο, …ποιος είναι αυτός ο Χώρος; είναι η Μεσόγειος θάλασσα! Προσκληθήκαμε σε ένα ταξίδι μέσα στον Χρόνο, …ποιος είναι αυτός ο Χρόνος; Είναι η ιστορία της Μεσογείου διαμέσου των αιώνων. Και αυτό το γοητευτικό ταξίδι είχε ένα Σκοπό, …ποιόν σκοπό; Την αρμονική συνύπαρξη των πολιτισμών των πιο διαφορετικών, των θρησκειών των πιο αντιθέτων, των τρόπων ζωής των πιο ποικίλων…. Πρόκειται για ένα εξαίσιο μωσαϊκό χρωμάτων, οσμών, πράξεων, ηθών και εθίμων…



Η διαδικασία

       ι. ανακαλύπτοντας…

Πήραμε λοιπόν τον δρόμο του ταξιδιού και στρατευτήκαμε στην πορεία μίας ανακάλυψης…

Από την μία έως την άλλη άκρη της Μεσογείου τα τεκτονικά τάγματα αποτελούν την ζωντανή μαρτυρία μίας ολόκληρης ζωής. Ο Ελευθεροτέκτων στην Μεσόγειο επιτυγχάνει τον συγκερασμό της παράδοσης με την εξέλιξη, της φιλοσοφίας με την μυητική οδό. Οι στοές μας, για περισσότερο από τρεις αιώνες, συναντώνται γύρω από έναν πολιτισμό, τον μεσογειακό πολιτισμό…. Είναι αλήθεια, αδδ\και αδδ\ μου, ότι ο Τεκτ\ αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία των αντιθέτων.

Η τεκτονική διαδοχή αποκαλύπτει μία κληρονομιά κοινή για όλους τους ανθρώπους της Μεσογείου. Μας προσκαλεί να διατηρήσουμε στην μνήμη μας πολλαπλά βιώματα : κάθε χώρα, κάθε δόγμα φέρει τον δικό του πλουραλισμό ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την εφαρμογή της πραγματικής έννοιας της Ανοχής. Ο Ελευθεροτεκτονισμός αποτελεί το όχημα μίας τριπλής παράδοσης, αυτή της διανοήσεως, αυτή της κοινωνικότητος και αυτή της στρατευμένης πράξεως. Ο σκοπός αυτής της συνάντησης μας, εδώ στην Αθήνα, ήταν να φωτίσουμε τις αιτίες της διαφορετικότητας των εθνών μας, του πολιτισμικού πλουραλισμού μας και να αφήσουμε να διαφανεί ο ρόλος του Ελευθεροτεκτονισμού ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες Ένωσης της Μεσογείου, της οποίας ένωσης η οργάνωσή μας σε αποτελεί την ζωντανή απόδειξη.



       ιι. τα προβλήματα

Μέσω των παρουσιάσεων των πινάκων των αδδ\ μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τα προβλήματα της Μεσογείου. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες, διαφορές εθνών, θρησκευτικές διαφορές, διαφορές νοοτροπίας και πολιτισμών. Είδαμε να αναδύονται οι πολιτισμικές διαφορές των χωρών της δύσης και της ανατολής, του βορρά και του νότου. Υπάρχουν χώρες όπου μάχονται για τον εκδημοκρατισμό τους ή για την θέση της γυναίκας στην κοινωνία ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν πόλεμοι και αντιπαλότητες. Υπάρχουν χώρες που αναζητούν την ταυτότητά τους και άλλες που μόλις εισέρχονται σε φάση διαλόγου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χώρες όπου αυτονομιστικά κινήματα ή μεταναστευτικές τάσεις συνταράσσουν την κοινωνία. Υπάρχει επίσης το αναφύον πρόβλημα της κακώς νοούμενης «παγκοσμιοποίησης» των καταναλωτικών κοινωνιών. Επιπροσθέτως, υπάρχουν περιοχές της Μεσογείου όπου απουσιάζει η ουσιαστική εκπαίδευση, όπου απουσιάζει η εφαρμογή των ηθικών αξιών, ή η δημοκρατία, ή η ίδια η πράξη! Και δίπλα σε όλα αυτά είδαμε να διαφαίνεται από τις εργασίες μας, τώρα παρά ποτέ, η ανάγκη για την ύπαρξη μίας Μεσογείου σταθερής και ενήμερης.

Μέσα σε ένα διακυβερνητικό πλαίσιο, έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης, ο κόσμος έχει αλλάξει και είναι απολύτως απαραίτητο να διαμορφωθεί και να εγκαθιδρυθεί ένα νέο πρόγραμμα ενεργειών. Είναι απαραίτητο να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ειρήνη, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η καλή διακυβέρνηση, η εκπαίδευση και οι πολιτισμικές ανταλλαγές. Πρέπει να επιταχυνθεί η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας όλων των χωρών, πρέπει να αντιμετωπισθεί η μετανάστευση και να διευκολυνθεί η κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Τα Συμπεράσματα

Ποιος είναι ο ρόλος του Ελευθεροτεκτονισμού σε αυτά τα προβλήματα της Μεσογείου; Πέρα από Διακηρύξεις, Χάρτες, Συνθήκες και Αποφάσεις εγκαθιδρυμένες από Διεθνείς Οργανισμούς, ο Ελευθεροτεκτονισμός, είναι μία ένωση ατόμων ελευθέρων και με χρηστά ήθη, που δημιουργεί το πρόσφορο εκείνο έδαφος για να αναπτυχθεί ένας βαθύς και ουσιαστικός διάλογος και προτείνει, μέσω της διδακτικής του μεθοδολογίας, ένα σημείο συνάντησης και συνεύρεσης των ανθρώπων. Ενισχύει την θέληση και την δράση!

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει στην Μεσόγειο;

  • Πρέπει να περάσουμε στην πράξη, πρέπει να υιοθετήσουμε τις ιδρυτικές αρχές του Ελευθερο-τεκτονισμού, Ελευθερία – Ισότης - Αδελφότης. Το να είναι κανείς πραγματικά ελεύθερος σημαίνει να αντικαταστήσει την πεποίθηση με την αμφισβήτηση, την βεβαιότητα με την επιείκεια, την ομοιομορφία που επιβάλλεται από τα στερεότυπα πρότυπα της εποχής μας με την ομορφιά της πληθωρικής διαφορετικότητας των εθνών μας. Η διαφορετικότητα πρέπει να νοηθεί ως πλεονέκτημα, ως πλούτος, ως δώρο πνευματικό που πολλαπλασιάζει την ανέλιξη της ανθρωπότητας. Όλοι εμείς, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε, με μόνη την παρουσία μας, την απόδειξη ότι ο τεκτονικός πλουραλισμός ευνοεί την ανάπτυξη της Παγκοσμίου Αδελφότητος.


  • Πρέπει να βρούμε την ουσιαστική αρμονία και να συνενώσουμε ότι είναι διαχωρισμένο! Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα σύμβολά μας ως μέσω επικοινωνίας. Τα αναλλοίωτα σύμβολά μας βρίσκονται τόσο στη σφαίρα του λόγου όσο και στην σφαίρα της γραφής, αλλά στις μέρες μας που η εικόνα έχει κυρίαρχο χαρακτήρα, μέσω των σύμβολων μας μπορούν να γίνουν κατανοητές οι μυητικές γνώσεις και να διαδοθεί το τεκτονικό μήνυμα, διαμέσου των συνεδρίων, των συναντήσεών και των συζητήσεών μας.


  • Επιπλέον, είναι θέμα θελήσεως! Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι και ευτυχείς! Οι Ελευθεροτέκτονες αναζητούν την Αλήθεια, αυτή η ίδια δεν βρίσκεται μόνο στη διανόηση αλλά είναι βίωμα, δεν πρόκειται για μία κατάσταση αλλά για ένα οργανωμένο Γίγνεσθαι που είναι φορέας των ιδεωδών της Γνώσεως και της Αγάπης.


  • Πρέπει αδδ.: και αδδ.: μου να απορρίψουμε τις προκαταλήψεις μας, τις παγειωμένες αντιλήψεις μας, τις πεποιθήσεις μας και να ανοίξουμε τα μάτια μας στην χώρα της Ανοχής. Πρέπει να συνδιαλαγούμε με τον διπλανό μας στην βάση της Απολύτου Εσωτερικής Ισότητος. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία Χρυσή Άλυσσο, μία σταθερή αδιάκοπη αδελφική Άλυσσο, όπου θα ενσωματώσουμε το πολυτιμότερο μέρος της διανοήσεώς μας, της ψυχής μας και της πνευματικότητάς μας.

Έτσι αδδ.: μου γεννιέται η τελειοποιητική Δύναμη της Φιλοσοφικής Λίθου, που ενώνει τα αρμονικά μέρη όλων των στοιχείων, σε αυτά δε, προστίθεται η πεμπτουσία, επιτρέποντας να παραχθεί το Ελιξίριο της Ζωής και η μετατροπή των αγενών μετάλλων σε Χρυσό.